Hem Hockeyettan SKOGLUND: Tidernas 20 bästa Hockeyettanlag

SKOGLUND: Tidernas 20 bästa Hockeyettanlag

Snart drar den 23:e säsongen av Hockeyettan igång och mängder med lag har passerat revy. Men vilka 20 lag har egentligen varit bäst? Nedan reder hockeystaden.se ut det.

Hur går man egentligen tillväga för att plocka fram en topp 20-lista över de bästa lagen genom alla tider i Hockeyettan? Det är en tuff, för att inte säga helt omöjlig uppgift, att vikta olika upplagor av lag och serier mot varandra. Hur kan man jämföra Björklövens slaktande av den norra grundserien i början av 10-talet med Västerviks imponerande säsong 15/16?

Svaret är att det inte går att göra det på något rättvist sätt. Olika årgångar av lag och ligor har sina styrkor och svagheter.

Men vet ni vad allt handlar om i Hockeyettan? Jo, slutligen handlar allt om att gå upp i allsvenskan. Ett poängsnitt på 2,75 i en grundserie spelar ju liksom ingen roll om man ändå ryker i Play off 3.

Därför har lagen premierats efter bland annat följande kriterier:

  • Styrka på ligans årgång. Mer värt att vara framgångsrik 2018 än 2003. Detta då Hockeyettan ökat i slagstyrka ju längre åren passerat.
  • Seriesegrar är mer värt än en andraplats. Även om priset för lagen blivit detsamma. Det ska premieras att komma etta.
  • Poängsnitt. Ju mer man vinner, desto större chans att komma högt på nedan lista.
  • Resultat i Play off och kvalserie. Som nämns ovan så handlar det om att gå upp i slutändan. En fjärdeplats i division 1 F sabbar inte ett framgångsrikt kval.

20. Vita Hästen, 2011/2012

Året innan hade man förvisso tagit sig hela vägen till kvalserien. Men säsongen 11/12 var verkligen något i hästväg (fniss) för Norrköpingsgänget. Man förlorade endast två matcher under ordinarie tid i seriespelet och vann både grundserien och den stentuffa södra Allettan.

Man gick rakt till Play off 3 och oturligt nog med Hästen-ögon sett så ställdes man där mot Karlskrona, det enda laget man förlorat mot under ordinarie tid i Allettan. Den striden vann KHK med 2-1 i matcher och kvaddade Vita Hästens drömmar om en återkomst till rikets andraliga.

19. Västerås, 2017/2018

Det råder lite delade meningar hur imponerande Västerås insats under gästspelet i Hockeyettan för ett par år sedan egentligen var. Man vann förvisso en relativt svag grundserie i väst, men knappast i överlägsen stil. Sedan hamnade man ”bara” trea i den norra Allettan och tvingades kliva in redan i Play off 2.

Där fick man stentufft motstånd i form av Mariestad som vann första matchen innan Västerås vände på steken. I tre tuffa matcher lyckades man sedan slå ut Kristianstad och i kvalserien blev man sedan helt klara för en återkomst till Hockeyallsvenskan i den näst sista omgången.

Trots att det resultatmässigt hackade lite under säsongen så kändes det aldrig riktigt som att Västerås var illa ute. Under hela säsongen hade man en klockren defensiv som vann matcher åt dem och det brukar vara en vägvinnande melodi.

18. AIK, 2004/2005

Säsongen innan var de i kvalserien mot SHL, men ekonomiska bekymmer tvingade ner gnagarna i Hockeyettan där de tvingades kuska runt till lador som Ishuset i Botkyrka, Vallentuna Ishall och Vegahallen i Tierp.

Rätt sjukt när man kollar truppen AIK ställde upp med. Som målvaktspar mönstrade de Gustaf Wesslau och Jonas ”Monstret” Gustavsson och framåt hade man David Engblom och Stefan Gråhns. Eftersom det var lockout i NHL den säsongen så kunde man framåt vårkanten dessutom nyttja Mattias Norströms och Georges Laraques tjänster.

Det blev bara tre förluster i den 36 matcher långa grundserien. Men kvalserien mot Hockeyallsvenskan bjöd på dramatik innan AIK kunde styra upp det hela och blev faktiskt klara för allsvenskan en omgång från slutet.

17. Björklöven, 2010/2011

Även Björklöven tvingades ner från allsvenskan till Hockeyettan på grund av ekonomiska bekymmer. Grundserien i norr var inga problem för 1987 års SM-guldvinnare utan det blev endast en förlust och 111 gjorda mål på 24 matcher. Men i Allettan blev det lite mer problematiskt och man tappade förstaplatsen till satsande Asplöven, som då tränades av Björklövens nuvarande sportchef Per Kenttä.

Björklöven tvingades därför kliva in redan i playoff 2 där Nybro stod för motståndet. I två hårda fajter lyckades Björklöven avancera till playoff tre där Asplöven väntade. Men där tog det stopp för Umeå-löven som förlorade med 2-0 i matcher.

16. Björklöven, 2011/2012

Umeås stolthet kavlade upp ärmarna, spottade i nävarna och hämtade in en rad nyförvärv för att säkra den allsvenska platsen. Bland annat anslöt målvakten Petter Sandström, den offensive backen Russ Moyer och poängmaskinen Jon Palmebjörk.

Grundserien gick som på räls, men i Allettan kunde man inte hålla uppe nivån och man fick bara med sig en tredjeplats. I Play off 1 utgjorde Boden inga som helst problem. Men i Play off 2 gick man på en rejäl mina mot Olofström och fick för andra året i rad se sig utslagna innan kvalserien.

15. Kristianstad, 2016/2017

Det levererades rejäla kanoner från norra Skåne under våren och sommaren 2016. Först plockade man in den rutinerade räven Mats Lusth som ny huvudtränare. Sedan presenterade man den forne jättetalangen Joel Gistedt som ny målvakt. Från Tyringe anslöt Kim Runermark och Joel Persson.

Lägg därtill att man redan hade starka pjäser som speldosan Fredrik Hansson i truppen och enligt förhandstipsen hösten 2016 så var Kristianstad laget att slå. Olyckligtvis sett ur skåningarnas horisont hade Trojas tränare Pelle Svensson skruvat ihop en svårslagen maskin i Ljungby och KIK fick finna sig i andraplatsen i både grundserien och Allettan.

Men grundserie och Play off är två helt olika saker och Kristianstad spelade sig till kvalserien genom två starka segrar mot Nybro och Vimmerby.

Väl i kvalserien hängde man med gott och väl och slog faktiskt Troja två gånger om. Inför sista omgången hade man häng på de två första platserna som skulle ge allsvenskt spel men man lyckades bara få med sig en poäng mot redan avhängda Västerås samtidigt som SSK och Troja segrade i sina matcher.

14. Huddinge, 2010/2011

Talangfabriken gjorde över 234 mål på de 53 tävlingsmatcher de spelade den säsongen och man vann både grundserien och Allettan. Man vann även sina tre första matcher i kvalserien mot Hockeyallsvenskan, men följde sedan upp med tre raka förluster och man kunde i fortsättningen inte reparera den skadan tillräckligt, utan slutade på en fjärde plats och bommade avancemang.

13. Karlskrona, 2011/2012

Det storsatsande pop-laget hade varit nära att gå upp redan säsongen innan men blev omsprungna av Tingsryd i den sista omgången. Men man fortsatte att snickra på laget och hämtade bland annat in Christian Magnusson som tidigare under året varit med om att spela upp Växjö i SHL, samt Tomi Pöllänen från norska Frisk Asker.

Ovan duo ledde laget offensivt tillsammans med Niklas Johansson. I mål hade man Timo Leinonen som är kultförklarad i stan och även fick vara med om SHL-avancemanget några år senare.

Det ska sägas att det definitivt inte gick som på räls för KHK den här säsongen. I grundserien landade man in först på en fjärdeplats och i Allettan fick man nöja sig med en andraplats bakom Vita Hästen.

Men man fick ihop det ju längre säsongen led och just Vita Hästen slog man ut i det sista steget innan kvalserien. I kvalserien visade man att läxan lärts från fjolåret och man parkerade ständigt på någon av de två toppositionerna. Tillslut vann man med åtta av tio möjliga segrar.

12. Sundsvall, 2014/2015

Noll förluster i grundserien. Noll förluster i Allettan. Efter full tid ska tilläggas. Men i kvalserien började maskineriet att hacka rejält, vilket kanske skvallrar en del om klassen i de båda serier Sundsvall deltagit i tidigare under säsongen. Man inledde med endast fyra poäng på de fem första matcherna innan seriens sista halva skulle avgöras.

Sundsvalls lycka den säsongen var att fyra lag istället två tog klivet upp och med elva poäng på de fem sista omgångarna lade man beslag på fjärdeplatsen framför Västervik och Södertälje.

Framåt var det spelare som Viktor Hertzberg, Markus Kinisjärvi och Mathias Månsson som bidrog, medan Magnus Åkerlund spikade igen längst bak och totalt höll nio nollor den säsongen.

11. Tingsryd, 2009/2010

Det var på den här tiden när Matt Davidson, David Laudius och Joakim Hillding satte skräck i söderns försvar. Man vann den tuffa F-serien i överlägsen stil utan att förlora en enda match på ordinarie tid. Man vann även Allettan, om än inte lika överlägset, och i Play off slog man sedan ut Vita Hästen.

I kvalserien slutade man sedan tvåa och kunde avancera till allsvenskan.

10. Troja, 2016/2017

Säsongen då uttrycket ”Pelles maskin” myntades. Troja var helt enkelt riktigt bra och man vann den södra grundserien och den södra Allettan. Detta genom att vara jobbiga att möta och man kändes som en väloljad maskin.

Slutade tvåa i kvalserien och avancerade därmed till allsvenskan.

9. Borås, 2006/2007

Hade under flera säsonger satsat mot allsvenskan, men inte lyckats ta det sista klivet. Anförda av en då, för den breda massan, helt oupptäckt Fabian Brunnström skulle man dock lyckas. Man tog sig hela vägen till kvalserien med endast tre förluster under säsongen och i kvalseriens sista match körde man om både Väsby och Tingsryd genom en 8-3-seger hemma mot Huddinge. Anders Eriksson gjorde tre mål i den matchen.

8. Vita Hästen, 2013/2014

Efter mängder av försök med kanongäng på papperet så var detta säsongen det äntligen bar vägen för östgötarna. Anförda av Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson och Niklas Lihagen vann man samtliga serier man ställde upp i. Man förlorade bara en enda match på ordinarie tid i kvalserien.

7. Tingsryd, 2008/2009

Vann grundserien under hösten. Men det som kanske imponerade mest var att man vann den södra Allettan med fem poäng före storsatsande Örebro. Man hade inga problem att betvinga Nyköping i Play off och i kvalserien lade man sedan beslag på andraplatsen. Men, man gick inte upp ändå. Varför undrar ni säkert? Jo, den här säsongen bantade man allsvenskan från 16 till 14 lag och bara vinnaren gick upp.

Surt för smålänningarna alltså som gjort en riktigt bra säsong.

6. Västervik, 2015/2016

Västervik hade säsongen innan skrällt sig fram till kvalserien och fick nu finna sig i att vara ett lag som skulle tippas gå långt. Detta trots att Västervik bytt serie från den västra till den betydligt tuffare söderserien och att Södertälje dessutom befann sig i ligan.

Tränaren Mattias Karlin hade under ett gäng säsonger gjort ostkustlaget bättre och bättre och de imponerade genom att vinna grundserien med bara en förlust på ordinarie tid. I den södra Allettan tippade dock alla att Södertälje skulle vinna. Men Västervik knep den serien också och gick direkt till kvalserien.

I kvalserien slutade man sedan tvåa och kunde kvittera ut den allsvenska biljetten.

5. Södertälje, 2015/2016

SSK stod säsongen innan för ett av de största inhemska fiaskona genom tiderna inom den inhemska hockeyn. Man siktade mot SHL, men åkte ur Hockeyallsvenskan.

Men man slickade såren snabbt och snickrade ihop en trupp bestående av väldigt bra spelare på nivån. Man plockade in spelare som Anton Holm, Fredric Weigel och Jonas Westerling och deras serieseger i den östra grundserien var aldrig hotad. I den södra Allettan lyckades de dock inte lägga Västervik bakom sig och fick istället ta vägen via Halmstad, Piteå och Kristianstad för att ens nå kvalserien.

SSK hanterade dock det på bästa sätt och väl i kvalserien kunde inget stoppa dem från att bli klara redan i den åttonde omgången hemma mot Borlänge.

4. Växjö, 2002/2003

Startade 1997 i division 4 och när man 2001 hade avancerat till Hockeyettan värvade man den synnerligen rutinerade backen Andreas Custemo som väl får anses vara ett av affischnamnen för Lakers avancemang från ettan till allsvenskan. Morgan Grans är en annan som man oblygt värvade från allsvenska Troja. En annan bärande spelare den här säsongen var Arto Miettinen som man till debutsäsongen i ettan hämtat från Kiruna i allsvenskan.

Redan under deras första säsong i ettan gick Växjö till kvalserien, men då slutade man fyra. Det som gör den här säsongen imponerande är att man endast förlorade tre matcher under hela säsongen. Genom hela kvalet mot allsvenskan tappade man inte en enda poäng och vann 16 raka matcher.

3. Örebro, 2008/2009

Efter en rad år av satsningar mot allsvenskan bar det slutligen frukt våren 2009. Man hade ingen konkurrens i grundserien, i Allettan blev det sedan lite tuffare och man tvingades se Tingsryd lägga beslag på förstaplatsen. Enköping i Play off var dock inga bekymmer och i kvalserien fick man äntligen revansch på Tingsryd när man vann serien framför nosen på dom.

Den säsongen var det nämligen bara ett lag som gick upp och inför avgörandet låg bägge lagen på 20 poäng och bara ett mål skiljde till Tingsryds fördel. Örebro gjorde vad de skulle hemma mot Huddinge och samtidigt slog avsågade Asplöven Tingsryd hemma.

Laget tränades av Peter Andersson och högt upp i den interna poängligan återfanns Henrik Löwdahl. Bägge två skulle ju senare vara med och ta upp Örebro i SHL.

2. Björklöven, 2012/2013

Liksom åren före var Björklöven överlägsna sitt motstånd i den norra grundserien. Den här säsongen skärpte man dessutom till sig i Allettan och vann även den i överlägsen stil. Man gick direkt till Play off 3 där banemännen från säsongen innan, Olofström, väntade. Nu hade Olofström inte en chans och Björklöven kunde slå tillbaka dem med 4-1 och 6-3.

Det som kanske imponerade mest under seriespelet var defensiven. Man släppte bara in 51 mål på 38 matcher och en stor del av det kan möjligtvis tillskrivas värvningarna av backarna Alexander Hellström som säsongen innan spelat i KHL samt Stefan Andersson från allsvenska Västerås.

Trots att man var en vinstmaskin samt hade en stekhet defensiv så skulle det sitta hårt åt i kvalserien. Efter halva serien låg man trea. Men efter åtta omgångar såg det ändå ut att gå vägen. Då fick man stryk borta mot Karlskrona och inför den sista omgången kunde både Karlskrona och Tingsryd smita förbi.

Björklöven gjorde dock vad de skulle och besegrade avsågade Piteå hemma med 3-0 inför 6 002 åskådare i Umeå Arena. Jens Persson blev tvåmålsskytt.

1. Troja, 2007/2008

Man gav aldrig motståndarna någon chans den här säsongen. Anförda av spelare som målvakten Petter Sandström, backarna Erik Persson och Fredrik Tideman samt forwards som Ron Pasco, Daniel Håkansson och Olof Mårs så var Troja helt enkelt för bra den här säsongen.

Man vann den södra grundserien i överlägsen stil och fortsatte av bara farten att göra processen kort med den södra Allettan där det fanns riktigt vass konkurrens i form av Örebro, Tingsryd och Mariestad. Ändå vann Troja 13 av 14 matcher och fortsatte med att slå ut Enköping med 2-0 i matcher i Play off.

I kvalserien förlorade man sedan bara en enda match och plockade poäng i två, medans man vann allt annat.